Zabezpečenie diétneho stravovania
Opis podporného opatrenia Cieľom podporného opatrenia podľa § 145a ods. 2, písm. s) školského zákona - Zabezpečenie diétneho stravovania - je poskytnúť priestor v zariadeniach školského stravovania aj pre stravovanie deti/žiakov so zdravotnými obmedzeniami tak, aby ich pobyt v školách a školských zariadeniach počas výchovno-vzdelávacieho procesu bol rovnocenný s ostatnými deťmi/žiakmi. Diétna strava v zariadení školského stravovania je nevyhnutná pre deti/žiakov s vybranými diagnózami (napr. cukrovka, potravinové alergie, a pod.). Podávanie diétnej stravy umožní týmto deťom/žiakom účasť aj na popoludňajších výchovno-vzdelávacích aktivitách, posilní ich socializáciu a má priaznivý vplyv na zamestnanosť ich rodičov. Deti/žiaci s diétnou stravou majú v prípade porušenia diéty znížené vnímanie, koncentráciu, zvýšenú agresivitu a pod. Diétne stravovanie je rozdelené do 3 skupín na základe 3 druhov diét:
Šetriaca diéta sa indikuje pri poruchách tráviaceho systému s dlhodobým priebehom, ktoré si nevyžadujú zmeny v energetickom príjme stravy. Sú to funkčné poruchy žalúdka, funkčná žalúdočná dyspepsia, poruchy sekrécie (hyperacidita), chronický zápal žalúdka, vredová choroba žalúdka a dvanástnika, niektoré stavy po resekcii žalúdka, chronické ochorenia žalúdka a žlčníka v pokojovom štádiu. Ďalej sem patria horúčkovité stavy a stavy po infarkte myokardu. Diabetická diéta sa indikuje predovšetkým diabetikom mladšieho, stredného, vyššieho a pokročilého veku, teda pre väčšinu hospitalizovaných pacientov. Pre diabetikov mladšieho veku alebo s väčšou energetickou spotrebou platí jej modifikácia (prepočet jedálneho lístka na množstvo výmenných sacharidových – chlebových jednotiek). Bezlepková diéta sa indikuje pacientom s ochorením celiakie a celikálnej sprue, pacientom s poruchou gluténovej intolerancie. Najčastejšie požiadavky na diétnu stravu:
Pri zabezpečovaní diétneho stravovania v zariadení školského stravovania je potrebné upozorniť, že sa jedná o deti/žiakov, ktorí sú rizikovou skupinou stravníkov a ich stravovanie vyžaduje osobitný prístup s posúdením ošetrujúceho lekára.
|
Cieľová skupina podporného opatrenia Deti/žiaci s potravinovou intoleranciou a diagnózou vyžadujúcou diétnu stravu. |
Personálne zabezpečenie podporného opatrenia Podporné opatrenie zabezpečuje zariadenie školského stravovania (podľa § 145a ods. 2 písm. s) školského zákona) a poskytuje kuchár. |
Forma poskytovania podporného opatrenia Priamo v zariadení školského stravovania, pri škole, ktorú dieťa/žiak navštevuje, alebo formou spolupráce s iným zariadením školského stravovania formou pravidelného dodávania diétnej stravy. |
Odporúčaný rozsah podporného opatrenia Na základe odporúčania lekára. |